Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 144213

Turkissa alkaa oikeudenkäynti Amnestyn työntekijöitä vastaan – syytettyinä myös ruotsalainen ja saksalainen

$
0
0

Turkissa alkaa keskiviikkona paljon kansainvälistä arvostelua saanut oikeudenkäynti, jossa on syytettynä ihmisoikeusjärjestö Amnestyn ja muiden ihmisoikeusjärjestöjen aktivisteja.

Syytettyinä on yhteensä 11 ihmisoikeusaktivistia eri järjestöistä. Heidät pidätettiin heinäkuussa, kun he järjestivät Istanbulin lähellä sijaitsevalla saarella työpajan ihmisoikeusjärjestöjen digitaalisesta turvallisuudesta.

Turkki syyttää pidätettyjä "terroristijärjestöön kuulumisesta". Syyttäjä on vaatinut heille jopa 15 vuoden vankilatuomiota.

Pidätettyjen joukossa on muun muassa Turkin Amnestyn johtaja Idil Eser. Pidätettyinä ovat myös Saksan kansalainen Peter Steudtner ja Ruotsin kansalainen Ali Gharavi.

"Totuus ja oikeus täysin tuntemattomia"

Pidätetyistä neljä vapautettiin odottamaan oikeudenkäyntiään vapaalla, mutta suurin osa pidätetyistä on ollut heinäkuusta lähtien vangittuina.

Oikeudenkäynti on saanut paljon kritiikkiä. Amnesty International on vaatinut pidätettyjen välitöntä vapauttamista. Järjestön pääsihteerin Salil Shettyn mukaan oikeudenkäynti osoittaa, että "totuus ja oikeus ovat muuttuneet täysin tuntemattomiksi Turkissa".

– Syytteet ovat poliittisesti motivoituneita ja niillä pyritään hiljentämään jotkut Turkin merkittävimmistä ihmisoikeuksien puolustajista, sanoi Amnestyn Euroopan osaston johtaja John Dalhuisen.

Pidätettynä oleva Turkin Amnestyn johtaja Idil Eser on kertonut vankilasta käsin, että hän on entistä sitoutuneempi taistelemaan ihmisoikeuksien puolesta.

– Ymmärrän nyt paremmin, mitä he joutuvat kestämään, ja aion tehdä vankien oikeuksien puolesta tulevaisuudessa enemmän, hän sanoi Amnestyn mukaan.

Mies katselee punasinistä valoseinää, jossa lukee teksti Freiheit.
Turkin Amnestyn johtaja Idil Eserin pidätykseen otettiin kantaa Berliinissä syyskuun lopulla. Berlin Leuchtet -festivaalien ohjelmaan kuuluivat lukuisat valoinstallaatiot. Breitscheidplatzin aukion instaallaatiossa luki isolla Freiheit (suomeksi vapaus).Omer Messinger / EPA

Syytteet jäädyttäneet Turkin välejä EU:n kanssa

Niin Saksa kuin Ruotsi ovat vaatineet syytettyinä olevien kansalaistensa vapauttamista. Maiden mukaan Amnestyyn kohdistuvat syytteet ovat perusteettomia.

EU on pelännyt Turkin luisuvan yhä itsevaltaisempaan suuntaan. Nyt EU:n ja Turkin välejä kiristävät entisestään EU-kansalaisten pidätykset Turkissa.

Saksan mukaan Turkki on pidättänyt yli kymmenen Saksan kansalaista poliittisin perustein. Liittokansleri Angela Merkel on kertonut Saksan toivovan Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen katkaisemista.

Viime viikonlopun kokouksessaan EU:n jäsenmaan päättivät, että jäsenyysneuvotteluja ei katkaista. Turkille maksettavaa lähentymisrahaa voidaan kuitenkin vähentää tai jopa lopettaa.

Myös suomalaistoimittaja tuomittu

Myös Turkin ja Suomen kaksoiskansalainen, toimittaja Ayla Albayrak sai tässä kuussa yli kahden vuoden vankilatuomion. Suomi kutsui tämän vuoksi Turkin suurlähettilään puhutteluun. Albayrak ei ole tällä hetkellä Turkissa.

Pidätysten taustalla on epäonnistunut vallankaappausyritys heinäkuussa 2016. Sen jälkeen julistetun poikkeustilan jälkeen maassa on pidätetty tai erotettu virasta satojatuhansia ihmisiä. Joukossa on myös monia toimittajia ja ihmisoikeusaktivisteja.

Turkin mukaan pidätetyt ovat syyllistyneet terrorismiin. Maan johto ja sitä lähellä oleva lehdistö ovat säännöllisesti leimanneet muun muassa EU:n antaman kritiikin haluksi "horjuttaa Turkkia" tai "kateudeksi Turkin menestyksestä".


Viewing all articles
Browse latest Browse all 144213

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>