Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 144183

Mädillä herkuttelija saa raottaa taas kukkaroaan – Hinta kipuaa yli 100 euron kilolta

$
0
0

Sisävesien tärkeimmän saaliskalan muikun suurin sesonki ajoittuu arvokkaan mädin takia lokakuun puolivälin tienoille. Tänä vuonna järvivedet ovat tavallista lämpimämpiä, mikä on siirtänyt mätisesonkia reilulla viikolla.

Mäti on vuosia ollut muikun pyytäjien tärkein tulonlähde. Mädistä maksettava kuluttajahinta yli takavuosina reilusti 100 euroa kilolta. Aivan viime vuosina mädin runsas tarjonta ja talouden hiljaiselo ovat pitäneet hinnan matalammalla.

Tänä vuonna hinta on taas porhaltanut nousuun. Kokonaistarjonta on laskenut, vaikka Suomen suurimmalla järvialueella Saimaalla vedetään muikkua ennätysmääriä.

– Viime vuosiin verrattuna näyttää heikolta. Tarjontaa on vähän. Viileän alkukesän jäljiltä vedet olivat kylmiä. Vesi ei kerrostunut, mikä johti siihen että muikut eivät parveutuneet eivätkä käyneet kalastajien pyydykseen, Heinon Tukun toimitusjohtaja Jari Korhonen kertoo.

– Itse en ole mikään biologi, mutta näin kalastajat ovat kertoneet. Jotkut sanovat, että ovat saaneet vain kolmasosan tavanomaisista muikkusaaliista ja mädistä.

Tukkukauppias arvioi, että muikun mädin kilohinta nousee tänä syksynä reippaasti yli sadan euron.

Sesonki kestää vielä viikon

Lähes päinvastainen tilanne on Saimaalla, jossa muutaman huonomman vuoden jälkeen kalastajat saavat kahmalokaupalla hopeakylkistä eväkästä. Viime vuonna kuoriutunut sukupolvi tuottaa mätiä hyvin.

– Eteläisellä Saimaalla kuuuluu olevan muikkua todella paljon, meillä Puruveden puolella kohtalaisesti. Selvästi paremmin kuin viime vuonna, mutta pitkän ajan keskiarvossa mennään, kalastaja Paavo Pekkinen arvioi.

Tukkukauppias on huomannut ilmiön. Saimaan kalastajat saavat tänä vuonna tehtyä tavallista parempaa tulosta.

– Pitää muistaa, että kalastajan ammatti on raaka ja kausivaihtelut ovat suuria. Tässä tapauksesa myös alueelliset kausivaihtelut on suuria. Mutta voi tämän tulkita niinkin, että Saimaan kalastajilla on nyt juhlaa.

Pekkinen vetää muikkua nuotalla Puruvedellä, jossa troolin käyttö on kielletty. Pekkinen on osakkaana muutaman vuoden toimineessa Kerimäen kalatalossa, joka ostaa ja jatkojalostaa kahdeksan osakkaan ja muutaman ulkopuolisen kalastajan saaliit eteenpäin.

– Mätisesonki on meille tärkeä. Kyllä tarjonta ja kysyntä näkyy tällä hetkellä hieman hinnassa. Siesonkia kestää vielä ehkä viikon verran, Pekkinen tuumasi tiistaina iltapäivällä.

Kalastajat tekevät lähipäivät järvillä pitkiä päiviä. Jalostamoilla lyhyt sesonki halutaan hyödyntää mahdollisimman hyvin.

Talteenotto yhä pitkälti käsityötä

Muikun mädin talteenotto on yhä pitkälti käsityötä. Arvokas herkku halutaan viimeistä palleroista myöten talteen. Ensin naarasmuikut ladotaan koneen hihnalle, josta muikku menee hellävaraisesti pyörivien harjojen läpi.

Viimeiset tipat puristetaan vielä käsityönä. Sen jälkeen muikku lähtee perattuna kauppoihin.

Mäti puhdistetaan monimutkaisten vaiheiden kautta kauppakuntoon. Mäti lähtee maailmalla tuoreena tai valmiiksi rasioihin pakattuna, suolattuna ja pakastettuna. Kylmäketju on alkanut kalastajien troolista, josta se on kipattu kylmäastioihin. Mahdollisimman hellävarainen ja vähäinen käsittelymäärä pitävät mädin määrän ja laadun korkealla.

Heinon Tukun toimitusjohtaja Jari Korhonen muistuttaa, että kalakaupan kokonaisuudessa mädin osuus on kuitenkin pieni.

– Yksi ostaa satoja grammoja, toinen ostaa kiloja, mutta harva ostaa kymmeniä kiloja. Etelä-Suomeen ja joihin Pohjois-Suomen kohteisiin mäti menee.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 144183

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>