PEKING Kiinan kansankongressi kokoontuu tänään maanantaina vuosittaiseen täysistuntoonsa. Lain mukaan se käyttää Kiinassa ylintä, kansalle kuuluvaa valtaa, mutta käytännössä se vain siunaa kommunistisen puolueen päätökset. Kokous voi silti antaa vihiä Kiinan tulevaisuudesta.
Nostimme Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Jyrki Kallion avustuksella esiin viisi asiaa, joita kannattaa pitää silmällä.
1. Kuka tohtii vastustaa presidentin vallan rajoitusten purkamista?
Kokouksen seuratuinta antia on äänestys lakiuudistuksesta, joka poistaisi presidentin valtakausien rajoitukset Kiinan perustuslaista. Kommunistisen puolueen keskuskomitea kertoi lakiehdotuksesta reilu viikko sitten.
Uudistus poistaisi kaikki lailliset esteet presidentti Xi Jinpingin elinikäiseltä johtajuudelta.
Ilmoitus aiheutti Kiinassa hämmennystä. Sosiaalisesta mediassa puhuttiin maastamuutosta samaan sävyyn kuin Yhdysvalloissa viime vaalien jälkeen.
Myös osa noin 3 000 kansankongressin jäsenestä pitää ideaa huonona, arvioi tutkija Jyrki Kallio.
– On kyllä mielenkiintoista nähdä, kuinka moni rohkea uskaltaa äänestää ehdotusta vastaan, Kallio sanoo.
Selvää on, että ehdotus hyväksytään. Äänestys ja sen jälkipyykki antavat kuitenkin kiinnostavia vinkkejä lakiuudistuksen suosiosta.

2. Nouseeko asioista oikeaa keskustelua?
Kansankongressin rooli Kiinan politiikassa on luoda illuusio demokratiasta.
Viime vuosikymmeninä kongressin istunnoissa on kuitenkin nähty myös aitoa keskustelua ja jopa äänestyksiä, joissa yllättävän moni on uskaltautunut vastustamaan ehdotuksia. Esimerkiksi vuonna 1992 kansankongressin 2 987 jäsenestä vain 1 767 äänesti kiistellyn Kolmen rotkon padon puolesta.
Kallion mukaan kongressin tuleva käytös kertoo paljon siitä, onko Xi saanut asemansa puolueessa vahvistettua vai onko hänellä yhä voimakas ja rohkea oppositio.
– On todella kiinnostavaa nähdä, palaako kansankongressi puhtaan kumileimasimen rooliin vai nouseeko siellä keskustelua, ja jos niin kuinka voimakasta, Kallio pohtii.

3. Saako Xi varapresidentiksi eläköityneen luottomiehensä?
Kokouksen keskeisimpiä päätöksiä ovat henkilövalinnat. Erityisen kiinnostavaa on, kenet presidentti Xi nostaa rinnalleen varapresidentiksi. Perustuslakiuudistus kumoaa rajoitukset myös varapresidenttin kausien lukumäärästä.
Yhtenä mahdollisuutena on pidetty 69-vuotiasta Wang Qishania, Xin luottomiestä, joka eläköityi syksyn puoluekokouksessa korkealta johtopaikalta. Arvelut Wangin uudesta roolista heräsivät, kun hänet nimettiin edustajaksi kansankongressiin.
4. Kohoaako palomuuri, miten käy kansalaisyhteiskunnan?
Varmaa on, että kommunistista ideologiaa ja sosialismia on luvassa salin täydeltä. Edessä on uusia kampanjoita, joilla kansaa yritetään valistaa oikeaoppiseen ajatteluun, Kallio ennustaa.
– Sosialististen arvojen korostaminen tulee näkymään kouluopetuksessa, yliopistoissa ja työpaikoilla, Kallio arvioi.

Luultavaa on, että väärää ajattelua suitsitaan jatkossa entistä tehokkaammin. Kansalaisyhteiskuntaa on ajettu viime vuosina ahtaalle. Kiina on muun muassa rajoittanut ulkomaisten kansalaisjärjestöjen toimintaa.
– Mahdollista on, että tulemme näkemään lisää toimenpiteitä, joilla nettisensuuria tehostetaan ja tiedonkulun vapautta rajoitetaan, sanoo Kallio.
5. Uskaltaako Xi koskea talouteen?
Xin ja kommunistisen puolueen vallan tärkein tukipilari on talous – siksi se on myös sen suurin uhka. Kiinan talouskasvun hurjat vuodet ovat takana, ja kannattamattomat valtionyritykset rypevät velkakierteessä.
Talousuudistuksia pidetään ennen pitkää välttämättöminä, mutta niiden aika ei ole tänä keväänä, arvioi Kallio.
– Asiantuntijat näkevät, että Kiina pystyy jatkamaan tällä liikevoimalla vielä muutaman vuoden. Puoluekokouksen valossa näyttää, että Xi on laskenut tämän varaan.
Nyt ei ole riskien aika, sillä Xi tarvitsee vakautta sinetöidäkseen valtansa.