Vuodenvaihteessa tamperelaisessa korkeakoulutuksessa koittaa uusi aika. Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyvät ja omistavat jatkossa yhdessä suurimman osan Tampereen ammattikorkeakoulusta.
Yle Tampere vei toimituksensa Tampereen yliopistoon ja teki paikan päältä radio-, tv- ja verkkosisältöjä 9.–11. lokakuuta. Aiheina oli mm. opiskelija-arki ja huippuosaajat.
Kysyimme useilta haastatelluilta suomalaisesta koulutusjärjestelmästä: mitä hyvää siinä on ja mitä pitäisi parantaa. Vastaukset näkyvät kuvateksteissä.
”Suomessa on paljon mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja kouluttautua - ilmaiseksi. Opetus on mitatusti laadukasta. Silti näin opiskelijana mietin, miksei peruskoulussa pureuduta enempää arkisiin käytännön asioihin, kuten esimerkiksi siihen miten verotus toimii. Se on tullut nyt itsellä vastaan”, Tampereen yliopistossa opiskeleva Vilma Häti sanoo.Mari Vesanummi / Yle"Yliopisto-instituutio on jo sinällään hieno. Tieto luo vaurautta", vahtimestari-huoltomies Petteri Tyni Tampereen yliopistosta sanoo.Päivi Solja / Yle"Koulutusjärjestelmämme on idealtaan upea, mutta maksut vähentävät kansainvälisten opiskelijoiden määrää", näyttelijäopiskelija Juho Rantonen Tampereen yliopistosta sanoo. Samaa alaa opiskeleva Miko Petteri Jaakkola (oik.) arvostaa saamaansa koulutusta: "Olen etuoikeutettu. Jäävätkö opiskelijoiden asiat kuitenkin kuulematta?"Päivi Solja / Yle”Upeat oppijat ja upeat opettajat! Koulutuksesta ei saa leikata enää yhtään”, tieteellisen kirjoittamisen opettaja Jutta Helenius sanoo. Hän vinkkaa gradukammoa poteville, että kannattaa palastella iso opinnäytetyö pienempiin osiin, puhua jumitusahdistuksesta avoimesti ja hakea vertaistukea.Päivi Solja / Yle"Ilmaisuus on hyvä asia. Korkealle kouluttautuminen ei ole rahasta kiinni", Tampereen yliopiston aulapalvelusihteeri Annika Pitkänen sanoo.Päivi Solja / Yle"Suomalainen koulutusjärjestelmä tarjoaa laajan ja kattavan mahdollisuuden kaikille. Koen, että yläkoulun jälkeen tehdyillä ratkaisuilla on nyt vähän liian iso merkitys. 15-vuotias on usein liian nuori päättämään, mitä isona oikeasti haluaa." Aleksi Kallionpää, TAMKKirsi Matson-Mäkelä / Yle”Emme olisi tässä nyt, ellei kansaan olisi rullattu ABC:tä. Pelkään pahoin, että putoamme kehityksestä, kun koulutuksesta leikataan. Vahvuus pienenä kansana meillä on siinä, että kaikilla on hyvät mahdollisuudet opiskella”, Tampereen ammattikorkeakoulussa työskentelevä oppilaitospappi Merja Halivaara sanoo.Mari Vesanummi / Yle”Sitä en ymmärrä, miksi ihan pienillekin opetetaan jo tietokoneiden ja mobiilivehkeiden käyttöä ja otetaan se pois esimerkiksi musiikin ja kuvaamataidon opetuksesta. Kyllähän ne koneet ehtii oppia, pitäisi antaa luovuudelle tilaa”, Tampereen yliopistoa siistivä Tuija Komulainen pohtii.Mari Vesanummi / Yle"Kaikki saavat lähtökohtaisesti samat mahdollisuudet. Erityislahjakkaita pitäisi kuitenkin tukea enemmän", Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskeleva Valtteri Kivelä sanoo.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle"Kaikilla on mahdollisuus kouluttautua. Järjestelmä pitäisi saada sellaiseksi, ettei siihen tule katkoskohtia", Tampereen yhdistyvän yliopiston rehtori Mari Walls sanoo.Antti Eintola / Yle”Demokraattinen ja ilmainen. Jos on talenttia, niin väyliä löytyy”, kuvataiteilija, lehtori Juha Merta Tampereen yliopistosta kuvailee koulutusjärjestelmäämme.Päivi Solja / Yle