Suomessa on lakkoiltu kiivaimmin silloin, kun pääministeripuolueena on ollut SDP, uutisoi Sunnuntaisuomalainen.
SDP:n johtaessa hallitusta työtaisteluja on ollut keskimäärin lähes tuhat vuodessa. Määrä on yhtä suuri kuin kahdella porvaripuolueella, keskustalla ja kokoomuksella, yhteensä, käy ilmi Sunnuntainsuomalaisen tutkimista tilastoista.
Vertailukelpoista tilastotietoa Suomen työtaisteluista on vuodesta 1971 alkaen. Siitä alkaen SDP on ollut pääministeripuolue 24 vuonna. Niiden aikana järjestettiin yhteensä runsaat 22 000 työtaistelua ja menetettiin lähes 16 miljoonaa työpäivää.
Työtaisteluja on ollut monentyyppisiä, kaikki eivät ole kohdistuneet hallituksen politiikkaa kohtaan.
SDP:n ollessa vallassa 1970-1980-luvuilla elettiin talouskasvun aikaa, joten tuolloin oli jakovaraa, arvioi dosentti Tapio Bergholm Itä-Suomen yliopistosta.
– Silloin on kiistelty siitäkin, kuka saa eniten korotuksia. Oli hyökkäyslakkoja, joilla ajettiin palkankorotuksia ja muita työehtojen parannuksia, sanoo Bergholm.
Bergholm arvoi Sunnuntaisuomalaisessa tilastojen kertovan myös siitä, ettei ay-liike ole SDP:n talutusnuorassa. Puolue ei siis ole voinut vaikuttaa lakkojen aloittamiseen tai lopettamiseen huolimatta asemastaan ay-liikkeen sisällä.
Bergholm huomauttaa, että myös porvarivetoisissa liitoissa lakkoillaan. Esimerkiksi terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehy uhkasi vuoden 2007 työtaistelussaan joukkoirtisanoutumisilla. Tehyä johti tuolloin kokoomuslainen Jaana Laitinen-Pesola.
Lue lisää:
1980-luvulla Turussa lakkoiltiin joka kolmas päivä – pontta antoivat kaunis sää ja huono palkka