Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 144716

Yhä useampi kuski kärähtää huumeista – holtiton ajotapa, kiihdyttely ja jarruttelu saavat muut autoilijat narauttamaan heidät poliisille

$
0
0

Huumekuskeja on liikenteessä aiempaa enemmän ja myös rattijuoppojen määrä on hieman kasvanut. Tämä ilmenee Keskusrikospoliisin tuoreesta tilastosta. Liikennejuopumustutkimuksien määrä nousi viime noin 1 500:lla eli noin 21 000:een.

Yli 90 prosentissa verestä löytyi alkoholia huumeita tai lääkkeitä. Osuus on ollut yhtä korkea myös aiempina vuosina.

Tutkimuksia tehdään mm poliisin ratsioiden, yleisön ilmiantojen ja kolaripaikoilla tehtyjen havaintojen perusteella.

Erityisesti kasvua on ollut huumaus- ja lääkeainetutkimuksissa ja tämä kasvu on jatkunut jo pitkään.

– Yli 90 prosentissa tutkituista näytteistä todettiin alkoholia, huumaus- tai lääkeaineita tai molempia. Tyypillistä on, että verinäytteestä todetaan useita eri aineita, kertoo ryhmäpäällikkö Rebecca Bucht Keskusrikospoliisista.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Alkoholin ja huumeiden määrän kasvu näkyy myös poliisin työssä.

– Huolestuttavaa on, että valvonta ja poliisien määrä ovat vähentyneet. Päihteet, varsinkin huumeet ovat lisääntyneet merkittävästi, eikä alkoholinkäyttökään ole ainakaan laskenut, kuvaa ylikonstaapeli Timo Harjaluoma Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta tilannetta.

Poliisi saa jatkuvasti enemmän kiinni huume- tai juoppokuskeja yleisöilmoitusten perusteella. Holtiton ajotapa ja kiihdyttelyt sekä jarruttelut herättävät huolta. Humalassa tai huumeissa ajavat jäävät usein kiinni juuri ajotavan tai ilmiannon vuoksi tai kolaripaikalta.

Amfetamiini yleistynyt

Amfetamiini, metamfetamiini ja kannabis ovat verinäytteiden yleisimmät huumeet.

Amfetamiinin ja kannabiksen määrissä on ollut merkittävää nousua. Amfetamiinilöydöksiä oli viime vuonna reilut 5 000 tapausta. Se on noin 1 300 tapausta enemmän kuin edellisvuonna. Kannabislöydöksiä oli viime vuonna noin 5 600 ja siinä kasvua yli 900 löydöstä.

Metamfetamiinilöydökset ovat sen sijaan vähentyneet, löydöksiä oli viime vuonna reilu 1 000 ja toissa vuonna reilut 2 000 tuhatta.

– Kuskien käyttämät huumeet ovat yleisimpiä myös keskusrikospoliisin takavarikoissa ja samoja huumeita löytyy myös THL:n jätevesitutkimuksista, KRP:n Rebecca Bucht sanoo.

Ryhmäpäällikkö Rebecca Bucht Keskusrikospoliisista.
Yleisimmin huumetesteissä löydet lääkeaineet ovat bentsodiatsepiinejä, kertoo ryhmäpäällikkö Rebecca Bucht KRP:stä Bentsodiatsepiinejä lääkäri määrä mm ahdistuksen ja unettomuuden hoitoon.Toni Määttä / Yle

Huumekuskit nopeammin nalkkiin

Alkoholin haistaa hengityksestä, mutta onko veressä huumeita, on vaikeampi arvioida. Huumeiden käyttäjän käytös voi vaihdella pirteästä apaattiseen.

– Ääripäässä kuljettaja voi nukahtaa rattiin tai poliisin puhuttelun aikana. Siinä jo arvaa kaikki, että jostain erityisestä on kyse, kuvailee ylikonstaapeli Timo Harjaluoma tilanteita liikenteessä. Kasvojen liikkeet ja ilmeet voivat antaa vinkkejä huumeista.

Ylikonstaapeli Timo Harjaluoma Itä-Uudenmaan poliisilaitos/ Liikennepoliisisektori.
Poliisilta kysytään ammattitaitoa, kun hän arvioi, onko kuljettajan veressä huumeita, sanoo ylikonstaapeli Timo Harjaluoma Itä-Uudenmaan poliisista.Toni Määttä / Yle

Poliisilla on apuna sylkitesteri, joka antaa vinkkiä siitä, onko kuljettaja syytä viedä verikokeisiin. Sylkitestausta pyritään kuitenkin kehittämään niin, että se voisi riittää oikeudelliseksi näytöksi.

– Jos testerit tulevat ja ovat siirreltäviä ja autoissa mukana, se nopeuttaisi tutkimusta ja saattaisi madaltaa tutkimuskynnystä ja lisätä kiinnijäävien määriä, ennakoi ylikonstaapeli Timo Harjaluoma.

Alkoholi edelleen ykkönen

Huumeiden määrä liikenteessä on ollut kasvussa koko 2010-luvun, mutta silti edelleen alkoholitutkimuksia tehdään selvästi enemmän.

-Kuljettajien alkoholitutkimusten määrä on ollut laskusuuntainen, mutta viime vuonna niissä oli hieman nousua. Alkoholitutkimuksia tehtiin viime vuonna noin 14 000, ja tämä määrä on kuitenkin edelleen selkeästi suurempi kuin huumaus- ja lääkeainetutkimusten määrä, joita tehtiin noin 8 700, selvittää ryhmäpäällikkö Rebecca Bucht Keskusrikospoliisista.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Törkeitä rattijuopumustapauksia, joissa veren alkoholipitoisuus oli yli 1,2 promillea oli viime eniten Itä-Suomen, Sisä-Suomen ja Lounais-Suomen poliisilaitosten alueilla. Samat alueet olivat kärjessä myös edellisvuonna.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 144716

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>