Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 143868

Katso asiantuntijan 5 vinkkiä rapukauteen – täplärapua saataneen hyvin, kotimaisesta jokiravusta joutuu pulittamaan useita euroja yksilöltä

$
0
0

Sunnuntaina eli 21. heinäkuuta käynnistyvästä ravustuskaudesta ennustetaan valtakunnallisesti hyvää, Kalatalouden Keskusliitosta kerrotaan.

Tiedottaja Tapio Gustafssonin mukaan lämmin alkukesä aiheutti sen, että etenkin täplärapua pyydettäneen nyt enemmän kuin vaikkapa viime vuonna, jolloin saalis jäi keskivertoa heikommaksi.

– Täpläravut ovat ehtineet vaihtaa kuoren nyt jo kesäkuussa, ja uusi kuori on kovettunut, joten ravut ovat lähteneet liikkeelle, hän arvioi.

Miljoonia yksilöitä vuodessa

Pelkät vapaa-ajan kalastajat nostavat Suomen järvistä vuodessa noin 3 miljoonaa täplärapua ja 1–2 miljoonaa jokirapua.

Ravuista maksettavat hinnat vaihtelevat lähinnä sen mukaan, onko kysessä Pohjois-Amerikasta Suomeen levitetty täplärapu vai kotimainen jokirapu – myös yksilön koko ratkaisee.

– Noin 10 senttimetrin pituiset ravut ovat edullisimpia, mutta hinta nousee nopeasti jokaisesta sentistä. Suurikokoisesta ravusta saa pulittaa jo useampia euroja, Gustafsson sanoo.

Ravustaja pitelee jokirapua käsissään
Kotimaiset jokiravut kärsivät, jos pohjoisamerikkalainen serkku täplärapu leviää liikaa Suomen vesistöissä.Juha Vauhkonen / Yle

Lähinnä Itä- ja Pohjois-Suomesta saatavia jokirapuja arvostetaan usein niiden harvinaisuuden vuoksi, joten niistä maksetaan helposti enemmän kuin täpläravuista.

– Kauden alussa jo pienestä eli kymmensenttisestä jokiravusta voi saada 2–3 euroa yksilöltä. Hinta on perinteisesti korkeimmillaan heinäkuun lopulla ja elokuun alussa, Pohjois-Savon ely-keskuksen johtava kalatalousasantuntija Jorma Kirjavainen tietää.

Viileät kelit ovat kuitenkin aiheuttaneet sen, että ainakaan itäsuomalaisia jokirapuja ei heti nähdä herkuttelijoiden ruokapöydässä.

– Osa naaraista on yhä vaihtamatta kuorta, jolloin ne eivät juuri liiku eivätkä syö. Myös kylmä vaikuttaa rapujen liikkumiseen, minkä vuoksi niitä ei jää mertoihin, Kirjavainen toteaa.

Saaliin koko näkyy hinnoissa

Kirjavaisen mukaan lähiviikkojen sää ratkaisee, paljonko jokirapuja tänä vuonna saadaan.

– Jos keli ja vedet lämpenevät helteiden myötä, jokiravunkin suhteen on vielä toivoa.

Ravustajien kannalta niukkuus olisi hyväkin asia, sillä rapujen hinta vaihtelee paljon niiden saatavuuden mukaan.

– Kysyntää yleensä riittää erityisesti heinäkuun lopulla, kun ihmiset haluavat pitää ensimmäiset rapukekkerit. Jos rapuja on tarjolla vähän, näkyy se toki hinnoissakin, Kirjavainen tietää.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 143868

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>