– Esimerkiksi jos opettelen jotain uutta hyppyä, niin siinä kaadutaan koko ajan. Mutta ei se satu, Emmi Peltonen vakuuttaa.
Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut taitoluistelun Suomen mestari toteaa, että eri asteisia pyllähdyksiä sattuu harjoituksissa tämän tästä, eikä niitä edes välttämättä pane merkille. Kisoissa kaatuminen on vakavampi paikka.
– Mutta se on vain pakko unohtaa, pakko jättää se sinne ja jatkaa seuraavaan.
Sietokyky kasvaa toistoista
Nuorempana luistelijanalkuna kaatumiset kilpailuissa saivat ohjelman raiteiltaan. Keskittyminen katkesi ja huono vire saattoi jatkua ainakin vielä seuraavaan hyppyyn.
– Nykyään mä ajattelen kaatumisesta vain, että hei, naps pois mielestä, Emmi Peltonen vakuuttaa päättäväisenä.
Epäonnistumisen sietäminen ja mielestä pois pyyhkäisy tulee Peltosen mukaan toistoista. Kaatumisen unohtaminen pitää opettaa.
Salaiset voimasanat
Itseluottamus ei ole tullut Emmi Peltoselle itsestään. Paitsi kokemus, myös psykologinen valmennus auttaa käsittelemään paineita. Hänellä on omat psyykkausrituaalinsa ennen kilpailua.
– Mä toistelen kolmea voimasanaa itsekseni – ne on aina pakko sanoa, ne saa mut hyvään mindsettiin ja päättäväiseksi, Emmi Peltonen paljastaa. – Siinä jäälle liukuessa voi nähdä, että mun suu käy.
Mutta voimasanojensa sisältöä luistelija ei paljasta. Hän myös usein vielä sekunteja ennen suorituksen alkua kokeilee käsillä ensimmäisenä tulevan hyppysarjan rytmiä tunnelmaan päästäkseen.
Ensin vasen luistin
Emmi Peltonen tunnustaa olevansa myös taikauskoinen, niinkuin monet muutkin urheilijat.
– Aina on pakko laittaa vasen luistin ensin jalkaan. Jos olen laittanut ensin oikean, mun on pakko riisua se pois ja laittaa vasen ensin, Emmi Peltonen nauraa.
Liikoja paineita isoilla areenoilla kilpailemisesta Emmi Peltonen ei tunnusta kokevansa. Hän päinvastoin saa itselleen lisää voimaa isosta yleisöstä.
– Tykkään siitä tunteesta että on adrenaliinia ja kroppa tuntuu ihan oudolta, kun menee jäälle. Nautin siitä tosi paljon – mä nyt olen vain tällainen.
Katso koko ohjelma täältä
.