Robbie "Roba" Malolo, 17, ja Kaarlo "Kassu" Rintamäki, 15, potkivat palloa Urheilutalon kentällä Seinäjoella. Alla on seitsemän kilometrin aamulenkki ja näille nuorille se on samalla oppitunti, josta he saavat osaamispisteitä.
Nuoret treenaavat SJK Akatemiassa ja suorittavat samalla liiketoiminnan perustutkintoa Sedussa Seinäjoella.
Kumpikin nuorista muutti lakeudelle muualta – Malolo Helsingistä ja Rintamäki Multialta.
– Olin kuullut paljon hyviä asioita SJK:sta. Täällä on hyvät olosuhteet ja organisaatio, ja täällä pystyy myös yhdistämään urheilun hyvin opiskeluun. Sitten kun fudis jää, aion opiskella lisääkin, Malolo kertoo.
– Täällä on tosi ammattimaista touhua. Tätä voi verrata vaikka ulkomaalaisiin akatemioihin, tekeminen on tosi laadullista. Pelaajista pidetään myös hyvää huolta, Rintamäki kuvaa.
Rankkaa treeniä ja opiskelua
Sedulla on Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä erityinen koulutustehtävä järjestää perusopetusta urheilijoille. Näitä oppilaitoksia on lukiot ja ammatilliset oppilaitokset mukaan lukien Suomessa 30.
Sedu on järjestänyt urheilijoille räätälöityä ammatillista koulutusta vuodesta 2009. Nuoret hakevat opiskelupaikan saatuaan myös Etelä-Pohjanmaan urheiluakatemiaan, joka hoitaa valmennusta lajikohtaisesti.
– Tällä pyritään tekemään yhteistyössä urheiluakatemian kanssa järkevää päivärytmiä nuorille, että he pystyvät riittävän laadulliseen ja määrälliseen harjoitteluun, kertoo Sedun akatemiakoordinaattori Teemu Joensuu.
Huipulle pyrkiminen vaatii nuorilta ennen kaikkea motivaatiota.
– Pojilla on maajoukkuekomennuksia, mutta mikään ei ole toki itsestäänselvää. Joka päivä pitää tehdä se työ uudestaan, että sinne pääsee. Mikäli urheilu-ura ei urkene, niin on todella hyvä, että tehdään kaksoisuraa. Ja pidetään se asia mielessä, että muutakin elämää on. Se on hyvää vastapainoa sille tiukalle ja tavoitteelliselle urheilulle, muistuttaa myös Maloloa ja Rintamäkeä valmentava SJK-junioreiden valmentaja Tuomas Nikupeteri.
"Urheilijan ura on aika lyhyt"
Myös Robbie Malolo ja Kaarlo Rintamäki pitävät kaksoisuran rakentamista tärkeänä.
– Urheilijan ura on aika lyhyt, joten ammattikin pitäisi olla sen jälkeen. Opiskelu on tosi tärkeää ainakin Suomessa, kertoo kansainvälisille jalkapallokentille tähyilevä Rintamäki.
Robbie Malolo kertoo suorittavansa ensin merkonomiopinnot loppuun ja katsovansa samalla, mihin jalkapallo kantaa. Jatko-opinnot häämöttävät sekä Malololla että Rintamäellä mielessä, vaikka jalkapallossa kehittyminen ja nouseminen onkin nyt se ykkösasia.
Huippu-urheilun ja opiskelun yhdistäminen on haastavaa, mutta ei mahdotonta.
– Ei se ole yhtään hankalaa, kuittaa Malolo nauraen.
Tukea arkeenkin
Sedun, Etelä-Pohjanmaan urheiluakatemian ja urheiluseurojen yhteistyö kantaa hedelmää myös itsenäistyvien, omilleen muuttavien nuorten arkeen.
– Kyllä täytyy nostaa nuorille hattua, itse jos olisin 16-vuotiaana lähtenyt omilleni niin haasteita olisi kyllä ollut. Tuen itse ja opettajat, kuraattorit ja muu henkilökunta tukevat nuoria ihan arjessa. Pitää päästä riittävän ajoissa nukkumaan ja syödä hyvin. Viimeksi juteltiin urheilijoiden kanssa, että miten tehdään jotain muutakin kuin makaronia ja jauhelihaa, että jaksettaisiin treenata, hymyilee akatemiakoordinaattori Teemu Joensuu Sedusta.