Maailman luonnonsuojelujärjestö IUCN on täydentänyt maailman uhanalaisten eliölajien "Punaista kirjaansa". Listaan lisättiin lähes 9 000 uutta lajia.
IUCN luokittelemien uhanalaisten lajien kokonaismäärä ylitti nyt 100 000. Uhanalaisia lajeja tunnetaan yhteensä 105 732.
Yhdenkään aiemmin uhanalaiseksi luokitellun lajin osalta ei voitu todeta, että tilanne olisi parantunut. Kaikista eliölajeista, joiden tilanne tunnetaan, lähes kolmannes on välittömästi sukupuuttovaarassa.
IUCN nostaa erityisesti esille Afrikan lajiston, jonka tilanne heikkenee nopeasti, kun metsiä hakataan ja kasvava ihmismäärä metsästää villieläimiä ruuakseen. Toinen suuri ongelma on ylikalastus sekä makean veden käyttö maanviljelyssä, mikä heikentää olosuhteita joissa ja muissa makean veden lähteissä.
IUCN lisää uhanlaisten listalle useita rauskulajeja, muun muassa kitararauskuja (Rhinobatidae), jotka usein jäävät kiinni kalastajien pyydyksiin sivusaaliina. Nämä lajit on todettu äärimmäisen uhanalaisiksi, eli ovat vain askeleen päässä sukupuutosta.

Listalle otettiin myös seitsemän kädellislajia, joista kuusi elää Länsi-Afrikassa. Esimerkiksi marakatteihin kuuluvan rolowaynapinan (Cercopithecus roloway) kanta on hyvennut noin 2 000:een yksilöön, jotka sinnittelevät Ghanan ja Norslunluurannikon metsissä. Nämä kohtalaisen kookkaat apinat ovat suosittua ruokaa ja niiden turkki on arvokas.
IUCN toteaa, että makean veden käyttö maatalouden tarpeisiin haittaa virtaavassa vedessä eläviä lajeja. Esimerkiksi yli puolet Japanin makean veden kaloista on nyt sukupuuttovaarassa.
– Makean veden kalojen katoaminen poistaisi miljardeilta ihmisiltä heidän pääasiallisen ruuanlähteensä, varoittaa IUCN.
Uhanalaisten listalle otettiin nyt peräti 500 syvänmeren kalalajia, joiden tutkiminen on ollut hyvin vaativaa. Luonnontutkijat ovat todenneet, että nekin kärsivät kalastuksesta, öljynporauksesta ja merenpohjan kaivostoiminnasta.
Luonnoneläinten yksilömäärät ovat vähentyneet keskimäärin 60 prosentilla alle 50 vuodessa, IUCN kertoo The Guardian -lehden mukaan.
– Luonnon tuhoutuminen jatkuu nopeudella, jota ei ole koskaan nähty ihmisen olemassaolon aikana, sanoi IUCN:n biodiversiteetin suojeluohjelman johtaja Jane Smart. Hänen mukaansa nopeita toimia tarvitaan tilanteen korjaamiseksi.
.Kiinassa järjestetään ensi vuonna YK:n biodiversiteetti-huippukokous.
Lue lisää: